Personal Statement – LSE

Image
SS2016-homepage-2

Source: lse.ac.uk

Karena saya berniat untuk melanjutkan studi di The London School of Economics and Political Science (LSE), Inggris, saya diminta untuk menulis personal statement dalam Bahasa Inggris untuk mendukung aplikasi. Jurusan yang saya tuju adalah MSc Human Resources and Organisations. Berikut adalah personal statement yang pernah saya tulis dan bisa secure a place in LSE for intake 2017. Hopefully, juga bisa secure funding untuk melanjutkan studi. Amiiin…

Picture1.png

Personal Statement: Andrio

Pursuing my passion in people development has been started since I was in college. I found out that I was attracted to the notion of finding talents and brought them to succeed. Back then, I was responsible of a student organization as its chief. To have a dream team, I created an open recruitment process for all students who want to be part of the team. After that, I interviewed them one by one, considering their suitability to the organization’s needs. When I chose the names, I kept in mind in regards their potentials and possibilities to develop them to establish an effective organization. One of the most important thing was providing opportunities for high potential members as well as had them prepared to take the responsibilities through sharing and coaching program. Due to the organization’s commitment to develop the team members, it was awarded as the runner up of “The Best Student Organization” at university level during my tenure.

The college experience brought me to the student exchange program in Australia and Indonesia, three and two months at each country respectively. Selected as the only representative from Riau province, I promoted Indonesia culture to Australian while I learned about foreign culture. During the program, I adapted to their way of life and cooperated with them at any levels. I did introduce Indonesia culture by teaching them the traditional dance. In Indonesia, along with counterpart from Australia, we did teaching English to local society and promoted ecotourism to senior high schools. I noticed that sharing and teaching have become an inseparable part of my life. From this program, my confidence and communication skills were developed, especially when building communication with foreigners and local communities.

Soon after the exchange program, I took part in Gerakan Indonesia Mengajar (Indonesia Teaching Movement) program as one of 47 teachers / community organizers in rural areas selected from more than 5,000 applicants to develop both education quality and local society. It’s been a challenging year for me to change the behavior of teachers, students and local societies. What challenges me a lot was their perception that their life was good enough. Why should bother reaching something better. For most of them, graduated from primary school was more than enough to live with. Therefore, I kicked off the development program by understanding local culture and building strong communication with local stakeholders. Gradually, the program was started from sport to art till ended at educational development. My intention to develop the village was well paid. The village head in cooperation with local government had secondary high school built nearby the village and promoting education continuation in the village.

When I was thinking about what I was good at, “developing people” was undoubtedly the main keywords. Going deeper, becoming “socially impactful” had been a career aspiration for me. I chose to continue my role as teacher but a friend of mine challenged me. He said it’s easy to teach pupils. Nevertheless, how about furnishing my experience in teaching adults? It would be more challenging and surely broaden impact to others. Considering the idea, I decided to build my career in poles apart area, from NGO to multinational company, from teaching pupils to teaching adults. The choice that I had at that time was Human Resources Management team, specifically as Training and Development Officer. Through this position, I believed that I could continue what I enjoyed the most and brought me happiness; developing others.

To support my personal goal, I’d secured several certifications, to name a few, Belbin Accredited Facilitator, Training Design and Delivery Program, and Training for Trainer. Most of the trainings I’ve attended equip me with transferrable skills which I could deliver to others at the company. For that reason, I initiated two internal trainings delivered by internal trainers from both factory and office, i.e. Safety Riding and Forklift Safety training. I identified their potential in cooperation with the managers before had them trained as the internal trainers. This could be done due to the skills that I acquired after attended the training. I consider myself as an effective communicator and influencer, both within the HR team and inter department. I’m also capable of presenting training material energetically, e.g. the Leadership Training and Business Behaviour Styles (BBS) which will equip employees with skills to understand the variety of communication types. Additionally, I joined MOOC in Coursera to study “Learning How to Learn” and recently read “Mindset” and “The Power of Habits” to broaden my horizon in people development, especially in changing their way of thinking and habits through the mindset transformation.

On the other hand, after four years working as a professional, I’m aware of two big challenges that the company encountered, especially when dealing with people development. Firstly, the guidance of ideal competencies required for every position has not been established yet. Consequently, HR and managers have no strategic plan on developing its people. The development program was only based on the current needs of the company without looking far to the future. Secondly, when changes occur in business, company’s strategic planning to deal with the challenges was not prepared, e.g. managing employees who are resistance to change, especially those at senior level. When I discussed with my manager what should the company do, I realized that I need to broaden my knowledge in Human Resources Management. It’s good to develop people but I need to ensure that this program align with the company’s vision. Then, I decided to equip myself with a well-rounded knowledge in HR by continue my study to postgraduate degree.

After two months of research, I found a program that suited my current need, MSc in Human Resources and Organizations with specialization in Organisational Behaviour at The London School of Economics and Political Science (LSE). This course combines knowledge from many different disciplines which will help me to acquire better understanding in managing people at work. Moreover, through this concentration, I will learn practical steps to understand the team dynamics by mastering the “people skills” to manage the impact that individuals, groups and organization structures have on behavior within organizations. I’ve considered each course in this program carefully and comes to conclusion that the “Management of Human Resources: Strategies and Policy” will surely equip me with knowledge on the strategy to create development planning and deploy the training programs to contribute to the company’s performance. Moreover, since I’m looking for knowledge on how to deal with changes in the company while ensuring the new knowledge related to the changes is well organized, I’m aspired to take the “Organisational Change” and “Knowledge Processes in Organizations” courses as the compulsory and optional modules respectively.

To sum up, I sincerely hope to continue my study to build up my knowledge, skills and attitudes to pursue my short-term career as People Development Specialist and eventually my long-term career as Consultant. I truly believe that learning about Human Resources Management with specialization in Organisational Behaviour in LSE, a world-leading university in social science, will provide me with proven theories and best-practices that I can adopt to support my career plan as well as my contribution to the company or organization.

Sudahkah Anda submit pendaftaran LPDP 2017?

Standard

Jika Anda bertujuan untuk mendaftarkan diri di beasiswa LPDP tahun ini, Anda perlu memperhatikan schedule yang dikeluarkan oleh LPDP di 2017 (khusus bagi BPI program Magister dan Doktoral tujuan kampus luar negeri):

  1. Penutupan pendaftaran: 7 Juli 2017
  2. Penetapan Hasil Seleksi Administrasi Dokumen: 26 Juli 2017
  3. Seleksi Assessment secara Online: 28-29 Juli 2017
  4. Penetapan Hasil Seleksi Assessment secara Online: 16 Agustus 2017
  5. Seleksi Substansi: 28 Agustus – 30 September 2017
  6. Penetapan Hasil Seleksi Substansi: 12 Oktober 2017

Masih  ada 3 hari lagi sebelum pendaftaran ditutup.

1657153ThinkstockPhotos-467864409780x390.jpg

Source: Google

Yuk daftar!

PS: Pastikan semua blank diisi dan dokumen dilampirkan sebelum submit.

On communication

Standard

The meaning of our communication relies on the response that we get from others once the communication occured. If the recipients understand the meaning of the conveyed messages, then the communication can be deemed as an effective one. But when it goes another way around, there must be something to look at. Therefore, evaluate ourself in communicating before pointing fingers to others. 

As stated above, if the responses are not as expected, there are two things that might be wrong or missed. They are: 

  1. The messages or words are not clear enough for others to understand (what)
  2. The way we deliver the messages does not suit the style of others (how)

In order to have the messages to be understood by others, ensure that we are communicating in accordance with others’ preferred style, i.e. Expressive, Amiable, Direct or Analytical. The four-style in communication is well known as Business Behaviour Styles (BBS). This will be discussed in separate article. Meanwhile, prevent ourself from generalizing others when it comes to communicate. Some love data in details (head) others might love small talk and pure relationship in communication (heart). Do know others and be CURIOUS!

Treat others as THEY want to be treated. 

On asking questions

Standard

In one training, a senior manager ended his presentation and humbly asked, “Do you have any questions in regards to what I’ve presented to you?”. Subsequently, one participant excitedly asked a question and this question was directly answered by the manager. The manager then threw question to others whether they have more questions in mind or not. No one was answering. No questions from them.

The same thing happened again. One presented and then no questions or even no comments. But the second presenter gave a striking comment to the participant. Here is the comment that I learned.

By not asking or commenting to anything that has been presented does not surely mean that you are all smart. But by not communicating, the top management would ask about your contribution to the company if you can’t present your ideas. They will be wondering why should they invite you to the meeting if you don’t have any contribution. Next time, you will surely won’t be invited.

Giving an “intelligent” question is not as easy as it seems. That’s why the management will require a person who have the ability of asking smart question or giving constructive comment to the fact that has been provided.

images.jpg

By being silence means you’re communicating among the two: you perfectly understand the idea or you totally have no idea of the issues. Therefore, it’s much better for you to put attention to the presentation and ask question or give comments accordingly.

Remember: You cannot not communicate. Everyone will have a judgment toward your way of communication, even its a silence.

Tentang lanjut kuliah S2

Standard

masters

Q: Bang, saya sudah selesai S1 nih. Alhamdulillah bang, bisa lulus dengan pujian a.k.a cum laude. Pengennya sih setelah ini bisa kerja di perusahaan multinasional agar kemampuan Bahasa Inggris tetap bisa digunakan. Tapi setelah 6 bulan apply dan nunggu, belum ada titik terang bang.

Belum ada yang jodoh. Nah, apa baiknya langsung S2 aja bang kayak beberapa teman yang lain?

A: Nah, ini nih yang nantinya bikin ribet. Lulus S1 saja susah cari kerja kan, apalagi lulus S2 without any employment experience. Menurut abang, lebih baik cari pengalaman dulu sebelum memutuskan lanjut kuliah. Logical steps-nya seperti ini kalau ingin berkarir di dunia profesional: Kerja –> Kerja –> Kuliah –> Kerja. Perkaya terlebih dahulu pengalamannya di kerja agar tahu hal apa yang ingin dipelajari. Misalnya, bekerja di HR dan ingin tahu lebih dalam mengenai bidang ini, ambillah S2 yang terkait dengan HR agar dapat men-support karir ke depannya.

Sayang kalau kuliah S2 hanya untuk mengisi waktu sambil cari kerja atau malah hanya mencari pelarian karena tidak dapat kerja. Buatlah orang tua senang dalam waktu cukup panjang setelah melihat anak kesayangannya diwisuda. Sekiranya memang belum rezekinya, berkecimpunglah di kegiatan-kegiatan sosial atau pun akademis yang bisa memperluas jaringan sembari belajar.

Akan tetapi, menjadi berbeda jika memang tujuannya adalah untuk menjadi dosen atau agar diterima di pekerjaan yang menuntut harus S2 terlebih dahulu. Intinya adalah, jadikan alasan untuk lanjut kuliahmu sangat jelas dan jadikan S2 itu sebagai kebutuhan, bukan keinginan. Jika butuh S2, butuh ilmu yang lebih jauh lagi, ambil master degree. Jika tidak atau belum butuh, tunggulah terlebih dahulu. Jangan ikutan tren. InsyaAllah bisa! 🙂

Menciptakan Masa Depan

Standard

 

How do we create the future?

To be honest, saya adalah orang yang tidak pernah serius memikirkan masa depan nantinya seperti apa; pekerjaan apa yang akan dijalani, keluarga seperti apa yang akan dibangun, kematian seperti apa yang diinginkan.  😀

Just let it flow! Tidak perlu mikir panjang, nanti banyak keriput. Katanya sih, “Biarkan hidup mengalir seperti air”. Bagus kalau air mengalir ke tempat yang lebih baik. Kalau misalnya ke got bagaimana? Apakah harus tetap menerima saja? Pasrah? Untung saja saat itu airnya masih mengalir ke tempat yang bagus.

Saya sangat passionate untuk menjadi dosen. Akan tetapi, akhirnya saya hanya mengikuti peluang yang ada setelah menyelesaikan kuliah. Tak jelas arah yang mau dituju. Saya pun mengikuti program pertukaran pemuda, menjadi guru les Bahasa Inggris untuk siswa SD hingga karyawan, menjadi penerjemah dokumen di NGO hingga menjadi guru SD. Menurut saya sih random ya. Benar-benar tidak ada tujuan yang jelas.

Hal sederhana seperti ini baru sempat terpikir setelah saya mengikuti pelatihan 7 Habits. Saat itu disampaikan bahwa hidup harus dimulai dengan cara melihat tujuan akhir yang kita inginkan, “begin with the end in mind”. Dengan demikian, segala tindakan kita di hari ini harus ada korelasinya dengan tujuan akhir tersebut.

Oleh karena itu, sebaiknya sempatkan untuk bertanya kepada diri sendiri:

  • Pekerjaan seperti apa yang ingin saya jalani agar saya dapat memberi kontribusi bagi orang banyak?
  • Keluarga seperti apa yang ingin saya bangun agar semua orang di dalamnya dapat berbahagia lahir dan batin serta dapat berkumpul bersama di surga?
  • Hal apa yang dibicarakan oleh orang-orang sepeninggal saya nantinya mengenai perbuatan saya di masa hidup?

Buatlah daftar tindakan yang akan membantu untuk mencapai tujuan akhir tersebut. Jangan sampai kita melakukan hal-hal yang tidak relevan dengan harapan di masa depan. Yuk, ingat kata-kata Om Lincoln, “The best way to predict the future is to create it” dan juga dari Om Gallagher, ”Life is the sum of what you focus on”.

Selamat menciptakan masa depan!

forecast-crystal-ball-prediction

Raise the bar!

Tentang Ikhlas: Belajar dari Gula Pasir

Standard

Gula pasir

Gula pasir memberi rasa manis pada kopi tetapi orang menyebutnya kopi manis bukan kopi gula

Gula pasir memberi rasa manis pada teh tetapi orang menyebutnya teh manis bukan teh gula

Gula pasir memberi rasa manis pada es jeruk tetapi orang menyebutnya es jeruk manis bukan es jeruk gula

Orang menyebut roti manis bukan roti gula

Orang menyebut sirup pandan, sirup apel, sirup jambu; padahal bahan dasarnya gula

Tetapi gula tetap ikhlas larut dalam memberi rasa manis

Akan tetapi, apabila berhubungan dengan penyakit, barulah gula disebut penyakit gula …

Begitulah hidup, kadang kebaikan yang kita tanam tak pernah disebut orang …

Tetapi kesalahan akan dibesar-besarkan …

 

Ikhlaslah seperti gula … Larutlah seperti gula …

Tetap semangat memberi kebaikan …

Tetap semangat menyebar kebaikan …

Karena kebaikan tidak untuk disebut tetapi untuk dirasakan …

 

Source: Other WordPress

Kekuatan Kata “Belum”

Standard

Taste your words before you spit them out.

Saya teringat pengalaman menarik pada saat menjalani tes kerja di suatu perusahaan. Proses saat itu terbilang cukup sederhana dan dapat diselesaikan dalam waktu yang singkat. Pada saat semua proses itu telah dilalui, saya pun diterima oleh calon user. Nah, menariknya ada pertanyaan yang nyangkut di bagian akhir, “Andrio, kamu sudah diterima di perusahaan ini. Tapi saya lupa nanya, kamu bisa nyetir kan ya karena posisi ini require orang yang diharuskan mobile.”

Jleb. Saya tidak pernah membayangkan akan ada pertanyaan seperti ini. Yang sempat terpikir hanyalah berupa amunisi untuk menjawab pertanyaan-pertanyaan standar pada saat wawancara seperti yang sering saya baca di berbagai artikel di internet. Sayangnya saat itu saya belum bisa menyetir mobil karena di pekerjaan sebelumnya tidak ada tuntutan untuk skill tersebut. Bisa mengendarai motor saja sudah cukup.

Jawaban spontan saya saat itu adalah, “Saya belum bisa nyetir mobil Pak untuk saat ini. Tapi saya bisa belajar dan saya yakin pasti bisa.” Seandainya saat itu saya memilih kata “tidak” ketimbang “belum” (Saya tidak bisa nyetir), saya tidak tahu keputusan akhir apa yang akan diambil oleh calon user. Seandainya calon user saya saat itu juga tidak percaya dengan apa yang saya sampaikan, mungkin saya tidak pernah diterima di perusahaan tersebut.

Sejak saat itu, kata “belum” mempunyai makna kuat bagi saya mengenai arti sebuah janji dan proses. Janji yang saya berikan kepada calon atasan atau pun orang lain dan proses belajar mengenai hal baru yang harus saya lalui. Sebuah proses untuk belajar dan memperbaiki diri dibandingkan dengan kondisi saat ini. Kata ini dapat membantu saya untuk mengidentifikasi current condition dengan ideal condition yang hendak dicapai. So, mind your words. Semoga kata yang sederhana ini juga dapat membantu Anda dalam kehidupan profesional dan juga personal.

Yet

The power of yet

 

Kembali Kepada Diri Sendiri

Standard

5571b83900b6daeb412da03cdc1006a1Saya kembali menuliskan cerita ini setelah membaca buku oleh Prasetya M. Brata dengan judul “Provokasi”, halaman 126-127.

Ada seorang mandor bangunan yang minta kepada atasannya untuk pensiun setelah 20 tahun bekerja. Tabungannya sudah banyak. Ketika permohonan berhenti diajukan, si Bos keberatan. “Proyek kita masih banyak, nanti bagaimana dong, saya susah cari orang yang kayak kamu. Kerjamu bagus,” alasan si Bos. Si Mandor ngotot. Lama-lama akhirnya si Bos menyerah. “Oke, kalau itu keinginanmu, saya kabulkan dengan satu syarat. Tolong buatkan saya satu rumah lagi.”

Yaah bos, saya sudah ngebet ingin pensiun,” kata si Mandor.

Alaah, satuu lagi saja… Cuma satu kok,” jawab si Bos.

Akhirnya si Mandor tadi mengiyakan dengan ogah-ogahan. Ia kemudian mengerjakan pesanan satu rumah terakhirnya. Karena pikirannya sudah tidak fokus, ingin segera pensiun dan beristirahat, ia yang biasanya bekerja dengan penuh ketekunan, kali ini bekerja terburu-buru. Pengecatan cukup sekali, padahal biasanya tiga kali. Lantai tidak rata. Kusen kurang lurus. Tidak seperti biasanya, hasil kerjanya kali ini kurang bagus. Tapi ia tidak peduli karena yang ia pikirkan adalah segera pensiun. Toh, habis ini tidak ada tugas lagi. Titik.

Setelah selesai lebih awal dari jadwal normal, si Mandor menghadap bos di kantor. “Bos, pesanannya sudah jadi, silahkan dilihat di lokasi.” Si Bos mengambil kunci rumah yang disodorkan oleh si Mandor, kemudia ia berkata, “Aku senang kamu selesai lebih cepat. Atas pengabdianmu selama 20 tahun, dan demi persahabatan kita, ambil kunci ini. Aku serahkan rumah itu buat bekal pensiunmu …” Gubrak! Si Mandor menyesal sejadi-jadinya.

Segala sesuatu yang kita lakukan akan kembali kepada diri kita sendiri. Kalau kita bekerja dengan penuh kualitas, hasilnya akan “penuh” pula kembali kepada kita. Kalau kita kerja bagus, kita juga dapat bagus. Dan sebaliknya.